Toepassing

Isoniq Dakstand M is een dakrandopstand geschikt voor metselwerk buitenspouwbladen en waarmee de ideale dakopstand gemaakt kan worden. Deze oplossing biedt technisch, bouwfysisch en qua verwerkingssnelheid grote voordelen ten opzichte van de traditionele oplossingen.


Download de informatie op deze pagina als PDF:

Download productblad

Productvoordelen

 • Lichtgewicht prefab oplossing
 • Eenvoudig te verwerken
 • Best mogelijke aansluiting tussen dak- en gevelisolatievlak
 • Vanaf casco-fase toe te passen, dekt spouwisolatie af
 • Sparingen zijn eenvoudig aan te brengen en af te werken
 • Lage psi-waarde
 • Geschikt voor verlijming van de meest voorkomende dakbedekkingen
 • Geïntegreerde nok aan element, t.b.v. afsluiting van de luchtspouw aan de bovenzijde
 • Geschikt voor diverse dakrandafwerkingen, waaronder betonnen muurafdekkers
 • Ter plaatse van de vloeraansluiting geschikt voor bevestiging spouwankers
 • Met de (optionele) haakanker, zijn de bovenste lagen metselwerk onder druk af te werken

Extra productinformatie

BIM:

Een voorwaarde om een goed BIM te kunnen bouwen, is het gebruik maken van de kennis van de vakspecialisten. In het BIM wordt deze kennis gebundeld, zodat u daadwerkelijk twee keer kunt bouwen, één keer digitaal en één keer in de praktijk. Voor de bouw van het digitale prototype biedt Isoniq u de mogelijkheid om een goed model te bouwen, met de juiste informatie. Onze vakspecialisten kunnen u adviseren over de mogelijkheden van onze producten en project specifieke specials voor knooppunten. Naast onze volledige documentatie van de producten met de juiste detaillering erbij, beschikken wij over een uitgebreide bibliotheek van onze producten. De producten zijn volledig parametrisch opgezet en te gebruiken in Autodesk Revit. Vanuit Revit kunt u een export maken naar IFC waarbij de elementen zijn ingeregeld, zodat ze in de juiste IFC entiteit worden weggeschreven, binnen de contouren zoals gedefinieerd door Buildingsmart. De randvoorwaarden van de producten zijn in de family’s ingebouwd, zodat u de elementen correct gebruikt. De informatie uit de elementen wordt door Isoniq gebruikt voor haar voorbereidingsproces. De family’s zijn IFC ready en voldoen aan de voorwaarden van de Basis ILS. Wanneer u een compleet legplan wilt maken van de Isoniq producten, kunt u gebruik maken van de door ons aangeleverd tags om snel de gewenste informatie van de elementen op tekening weer te kunnen geven. Isoniq biedt u de mogelijkheid om uw knooppunten op te lossen! Via onze downloadpagina kunt u de elementen downloaden!

 


Technische gegevens

Standaardafmetingen

Al onze producten worden op maat en per project, gemaakt. Bij een spouwmaat tot 170mm adviseren we een Dakstand breedte van 250mm, vanaf een spouwmaat van 170 mm adviseren we een Dakstand breedte van 300mm. De Dakstand hoogte is het verschil tussen bovenzijde metselwerk en bovenzijde dakvloer, hierbij houden we 15mm speling aan. De maximale hoogte is 500mm. De nok aan de bovenzijde verdikt het element 30mm aan bovenzijde van het element.

Standaardmodellen

Standaard lengten zijn circa 1m1 en 2m1 . Deze lengten zijn ook verkrijgbaar als 900 binnenhoek of 900 buitenhoek. Hoeken anders dan haaks, worden door de gebruiker zelf in het werk in verstek gezaagd.

Materiaaleigenschappen

De Dakstanden worden gemaakt van EPS 100 SE kwaliteit. De thermische geleidbaar λdeclared is 0,036W/m.K. De cacheerlaag is universeel voor de meest gangbare dakbedekkingen.


Tips voor de ontwerpers:

Plaatsing en maatvoering Dakstand M

De Dakstand M elementen worden op de dakvloer, tegen de binnenzijde van het buitenspouwblad geplaatst. Tussen de dakvloer en de Dakstand M adviseren we 15mm speling als stelruimte en voor het opvangen van hoogte verschillen in de dakvloer. De nok sluit uiteindelijk de luchtspouw aan de bovenzijde af. Bevestiging van de Dakstanden M vindt plaats met bijpassende Dakstand M ankers. Na montage van de Dakstand M elementen wordt de bovenzijde van de nok afgewerkt met een bijgeleverde kunststof hoekstrip (50x50x2mm). De hoekstrip verbindt de elementen en werkt de nok stootvast af.

Afwerking dakrand: betonnen muurafdekker

Bij afwerking van de dakranden met betonnen muurafdekkers, wordt het gewicht van de afdekkers deels afgedragen naar het metselwerk buitenblad en deels naar de Dakstand M. Na het plaatsen van de Dakstanden M dienen de elementen aan de bovenzijde afgewerkt te worden met 18mm multiplex De bovenzijde van het multiplex is gelijk (of iets lager) aan de bovenzijde van de laatste laag metselwerk. Voor het plaatsen van de muurafdekker dient de dakbedekking over de Dakstand M en tot het metselwerk aangebracht te worden, zodanig dat het metselwerk kan blijven uitzetten. Tussen de muurafdekker en het metselwerk adviseren we een doorgaande strook oplegrubber. Tussen de muurafdekker en de Dakstand M adviseren we rubberen oplegblokjes, zodanig dat er een geventileerde ruimte ontstaat onder de betonnen afdekker. De muurafdekkers kunnen gefixeerd worden in het multiplex aan de binnenzijde van het dakvlak, zodanig dat het buitenblad kan blijven uitzetten en krimpen.

Afwerking dakrand: daktrim / aluminium muurafdekker

Bij afwerking van de dakranden met een daktrim of aluminium muurafdekkers wordt over de Dakstand M en het metselwerk en WBP afdekplaat aangebracht. Wanneer niet gekozen wordt voor het toepassen van de RVS haakankers wordt deze dekplank bij de nokzijde en bij de dakzijde vastgeschroefd in de houten stroken welke opgenomen zijn in de bovenzijde van de elementen. Over de nokzijde wordt op de Dakstand M onder de dekplank schuimband aangebracht zodat de dekplank onder een hoek afwaterend is gemonteerd. Tussen de dekplank en het metselwerk dient voldoende ruimte aanwezig te zijn voor het werken van het metselwerk. Om de bovenste lagen van de beëindiging van het metselwerk onder druk af te werken heeft Isoniq een oplossing ontwikkeld door het toepassen van RVS haakankers met omega-ringen. Met het haakanker worden de bovenste lagen metselwerk onder druk afgewerkt door het afknellen van de lagen met de dekplank. Doordat het haakanker glijdend opgenomen is in de Dakstand M brengt het uitzetten en krimpen van het metselwerk geen krachten over aan de Dakstand M welke op het casco is gemonteerd. Wanneer gekozen wordt voor het toepassen van de RVS haakankers wordt deze dekplank bij de dakzijde vastgeschroefd in de houten stroken welke opgenomen zijn in de bovenzijde van de elementen. Over het metselwerk wordt op de Dakstand M onder de dekplank schuimband aangebracht zodat de dekplank onder een hoek afwaterend is gemonteerd.


EPC verlaging:

Standaard rekent de EPC software met de forfaitaire waarden voor lineaire koudebruggen. Deze waarden geven een reductie op de Rc-waarden van de isolatieschil. De reductie kan verlaagd worden door het invoeren van de nauwkeurige psi-waarde. Dit verlaagd de EPC, de psi-waarde van het Dakstand detail is 0.073W/m.K. Zie ook: http://www.sbrcurnet.nl/producten/infobladen/psi-waarden-in-de-epc-berekening

Casco in vroeg stadium waterdicht:

Om de bouwkwaliteit te verhogen is het aan te raden om bouwvocht zoveel mogelijk uit het casco te weren. De Isoniq Dakstanden zijn zeer geschikt om in een vroeg stadium het casco waterdicht te maken.


Download de informatie op deze pagina als PDF:

Download productblad

Andere modellen