In de Muurvoeten zijn lichtbetonnen kernen opgenomen welke de krachten van het metselwerk afdraagt naar de constructieve ondergrond. Op de elementen is fabrieksmatig een PVC waterkering met loodvervanger aangebracht. De voorkanten zijn voorzien van een universele cacheerlaag, geschikt voor verlijming van de meest voorkomende dakbedekkingen.

Toepassing:

Isoniq Muurvoet is de nieuwe standaard voor de aansluiting tussen het platte dak en opgaand metselwerk. Met het element is de ideale isolatielijn te maken tussen dakisolatie en gevelisolatie. Het product biedt technisch, bouwfysisch en qua verwerkingssnelheid grote voordelen ten opzichte van de alternatieve oplossingen.


Download de informatie op deze pagina als PDF:

Download productblad

Productvoordelen:

  • Lichtgewicht prefab oplossing
  • totaalsysteem; isolatie + metselwerkdragers + waterkering
  • Eenvoudig te verwerken
  • Best mogelijke aansluiting tussen dak- en gevelisolatievlak
  • Vanaf casco-fase toe te passen, direct voorzien van waterkering
  • Lage psi-waarde
  • Geschikt voor verlijming van de meest voorkomende dakbedekkingen
  • constructief geschikt om 10 meter gevelmetselwerk te dragen (20kN/m1).

Extra productinformatie

BIM:

Een voorwaarde om een goed BIM te kunnen bouwen, is het gebruik maken van de kennis van de vakspecialisten. In het BIM wordt deze kennis gebundeld, zodat u daadwerkelijk twee keer kunt bouwen, één keer digitaal en één keer in de praktijk. Voor de bouw van het digitale prototype biedt Isoniq u de mogelijkheid om een goed model te bouwen, met de juiste informatie. Onze vakspecialisten kunnen u adviseren over de mogelijkheden van onze producten en project specifieke specials voor knooppunten. Naast onze volledige documentatie van de producten met de juiste detaillering erbij, beschikken wij over een uitgebreide bibliotheek van onze producten. De producten zijn volledig parametrisch opgezet en te gebruiken in Autodesk Revit. Vanuit Revit kunt u een export maken naar IFC waarbij de elementen zijn ingeregeld, zodat ze in de juiste IFC entiteit worden weggeschreven, binnen de contouren zoals gedefinieerd door Buildingsmart. De randvoorwaarden van de producten zijn in de family’s ingebouwd, zodat u de elementen correct gebruikt. De informatie uit de elementen wordt door Isoniq gebruikt voor haar voorbereidingsproces. De family’s zijn IFC ready en voldoen aan de voorwaarden van de Basis ILS. Wanneer u een compleet legplan wilt maken van de Isoniq producten, kunt u gebruik maken van de door ons aangeleverd tags om snel de gewenste informatie van de elementen op tekening weer te kunnen geven. Isoniq biedt u de mogelijkheid om uw knooppunten op te lossen! Via onze downloadpagina kunt u de elementen downloaden!


Technische gegevens

Standaardafmetingen

Al onze producten worden op maat en per project gemaakt. De maximale hoogte van de elementen is 60cm. De breedte is steenbreedte + spouwbreedte –  10mm. Bijvoorbeeld: een spouwmuur met een steen maat van 100mm icm met een spouwbreedte van 170mm geeft een Muurvoet breedte van 260mm.

Standaardmodellen

Standaard lengten zijn circa 1m1 en 2m1 . Deze lengten zijn ook verkrijgbaar als 900 binnenhoek of 900 buitenhoek. Hoeken anders dan haaks, worden door de gebruiker zelf in het werk in verstek gezaagd. De elementen uitgevoerd met een buitenhoek hebben een lengte van circa 1.8m1, met een binnenhoek is de lengte standaard circa 2m1.

Materiaaleigenschappen

De Muurvoeten worden gemaakt van EPS 100 SE. De thermische geleidbaar λdeclared  van de EPS is 0,036W/m.K. De gemiddelde λdeclared  ter plaatse van de oplegging van de muur (voorste 10cm van de Muurvoet is 0.067W/m.K. De cacheerlaag is universeel voor de meest gangbare dakbedekkingen. De toegepaste waterkering is Vilton Polylood PP.

Constructieve eigenschappen

De Muurvoet is ontworpen om het buitenblad van de spouwmuur te dragen, hiervoor zijn 2 dragers per meter  opgenomen in het element. De Muurvoet wordt ter plaatse van de dragers gesteld in een mortelbed, zodanig dat het gewicht van het buitenblad via de dragers afgedragen wordt op de onderconstructie. Per element dienen minimaal  2 dragers aanwezig te zijn. Bovenop de eerste laag van het gevelmetselwerk dient metselwerkwapening opgenomen te worden.

De hoofdconstructeur dient aan te tonen dat de krachten uit het buitenblad afgedragen kunnen worden naar de onderconstructie. De Muurvoet- elementen zijn geschikt om tot 10 m1 metselwerk te dragen, de dragers in de elementen (2 stuks per meter) hebben de volgende constructieve eigenschappen: – draagkracht per drager > 13.5kN, hoh 500mm.  

Waterkering

De Isoniq Muurvoet is standaard voorzien  van een Vilton Polylood PP waterkering. Deze is samengesteld uit PVC-slabben in combinatie met Polylood. De PVC-slabben vormen de fysieke waterkering en zijn onderling met lasband eenvoudig waterdicht te verbinden. De PVC slabben zijn beëindigd met een strook Polylood (loodvervanger) met een breedte van 150 of 200mm. Deze strook Polylood is deels onder de muur gesitueerd  en (net als lood) om te zetten over de beëindiging van de dakbedekking. De standaard kleur van Polylood is grijs, optioneel is dit ook verkrijgbaar in de kleuren: zwart, terracotta en bruin. De waterkering steekt standaard aan de linkerzijde 10 cm door en is voorzien van een lasband met schutlaag. Optioneel is het overstek van de waterkering langer en/of aan beide zijden uit te voeren.

EPC verlaging:

Standaard rekent de EPC software met de forfaitaire waarden voor lineaire koudebruggen. Deze waarden geven een reductie op de Rc-waarden van de isolatieschil. De reductie kan verlaagd worden door het invoeren van de nauwkeurige psi-waarde. Dit verlaagd de EPC, de psi-waarde van het Muurvoet detail is -0.119W/m.K. Zie ook: http://www.sbrcurnet.nl/producten/infobladen/psi-waarden-in-de-epc-berekening


Tips voor de ontwerpers:

Plaatsing en maatvoering Muurvoet

De Isoniq Muurvoet heeft een variabele diepte. Hierdoor is het toepasbaar bij alle gangbare buitengevelsystemen, zoals spouwmuren met een steenachtig of houtskelet binnenblad. De Muurvoet is leverbaar tot een hoogte van 50cm. De Muurvoet wordt waterpas gesteld direct tegen het binnenblad. De dragers in de elementen dienen geplaatst te worden in een bed van krimpvrije mortel. De ruimten onder de elementen, tussen de mortelbedden opvullen met gespoten PUR-schuim  De waterkerende laag wordt onderling verbonden en vastgezet tegen het binnenblad. Vervolgens kan tegen de Muurvoet de platdakisolatie en dakbedekking aangebracht worden. Boven op de Muurvoet wordt de spouwisolatie en buitenblad geplaatst.

Metselwapening

Metselwerkwapening

Bovenop de eerste laag metselwerk op de Muurvoet dient 1 lintvoeg voorzien te worden van metselwerkwapening (bijv. Murfor) Isoniq adviseert om ook onder de laag van gevelopeningen metselwerkwapening op te nemen. Hiermee wordt scheurvorming in het metselwerk voorkomen door bijvoorbeeld zetting van de onderconstructie. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de leverancier van metselwerkwapening.


Download de informatie op deze pagina als PDF:

Download productblad